Archívum: 2013 június


2013. Június 19.

Asztrofotós modul Canon DSLR-hez

írta: Xaint

Ez egy Canon DSLR-ekhez készített asztrofotózást segítő kis modul. A Magic Lantern nyílt forráskódú API-ját használja, amiről ha eddig nem hallottál, pedig egy Canon EOS kamera boldog tulajdonosa vagy, akkor jobb ha gyorsan utánaolvasol, ugyanis elképesztően hasznos funkciókkal ruházza fel kedvenc kamerádat!

 Két olyan funkciója is van, amivel segíthet az asztrofotózás megkezdésekor:

Az ötletet ebből a videóból kölcsönöztem, ahol egy laptopot és a BackyardEOS nevű programot használva oldják meg a fenti két feladatot. A Magic Lantern segítségével azonban mi magunk is írhatunk olyan programokat amelyek elérik (és kiegészítik) a kamera egyes funkcióit.

 

A pontos pólusra állítás folyamata (azimuth) képekben:


 

(A lépések balról-jobbra, fentről-lefelé)

 

Követve a képernyőn megjelenő utasításokat, a program a folyamat végén jelzi, hogy milyen korrekcióra van szükség (ha van).

A fenti példánál maradva, a negyedik képen láthatjuk, hogy a kalibrációhoz használt csillagunk a kiindulópontjához képest fentebb érkezett vissza, így korrekcióra van szükség.

Az tény, hogy a fenti videóban bemutatott, BackyardEOS-t használó módszer pontosabb lehet, hiszen ott a csillag képét hosszú záridővel égetjük a képre (amin így akár a szél okozta berázások is láthatóak), viszont az általam készített program nem használja a kamera zárszerkezetét.
 

A csillagokra való pontos fókuszálást segítő funkció pedig a gyakorlatban így néz ki:
(minél pontosabb a fókusz a csillagon a HFD érték annál kisebb, a Max pixel értéke pedig annál magasabb lesz)A forráskódja megtalálható Bitbucket -en.