Archívum: 2016 július


2016. Július 15.

Kamaz 5511 digitális üzemanyagszint jelző

írta: Xaint

A régi Durba-tó megnagyobbításánál használatba vettünk egy a telepen több mint 10 éve rostokoló 5511-es billencs Kamazt. Természetesen a motor felújítása után. Meg a hidraulika felújítása után. Meg a gumik javítása után. Meg a... laugh

A lényeg, hogy ütött-kopott mivolta ellenére ez a gép szállítja el a legtöbb földet, a mezőgazdasági vontató + billenős pótkocsi páros ugyanis csak igen korlátozott mennyiségig terhelhető.

Amiről persze ez a cikk szól, az egy digitális üzemanyagszint jelző gyors bemutatása, mert a régi analóg mérő sajnos megadta magát. A digitális kijelző házának a régi mérőóra házát választottam. Annak számozott előlapja és minden belső alkatrésze mentek a kukába, helyettük egy egyszerű kör alakú nyákot terveztem, amin a kijelzésről egy 7 x zöld és 3 x piros LED oszlop gondoskodik. Ehhez egy LM3914N típusú 10x LED meghajtó IC-t választottam, amihez mindössze néhány ellenállásra van szükség. Az üzemanyagtankban lévő úszó jeladóval történő gyors kalibrációt követően meg is voltak a szükséges ellenállás értékek. A nyákba beépítésre került még egy 7812T feszültségszabályzó IC is. Összeszereléskor az egész nyákot egy vékony fekete műanyaglappal takartam el, melyen mindössze a LED oszlopnak vágtam ki helyet. Mivel a LED-ek mindig világítanak, a műszerfal háttérvilágítását adó vezetékezést is megspóroltam. A kapcsolás tényleg annyira egyszerű, hogy mást nem is nagyon tudnék róla elmondani, inkább beszéljenek a képek:
 


       

 

Az alábbi kép pedig működés közben készült: