Archívum: 2016 november


2016. November 23.

UV levilágító ATmega8-as mikrovezérlővel

írta: Xaint

Elkészült az UV levilágítóm. Sőt! Már a dry fóliához és a forrasztásgátló maszk levilágításához szükséges időket is megkerestem, és betápláltam a kis eszközbe. Ebbe egyébként egy ATmega8-as mikrovezérlő került, 8kB memória bőven elég volt egy könnyen kezelhető, átlátható menürendszer leprogramozására.

 

 

 

A levilágító az alábbi tulajdonságokkal rendelkezik:

  • sima LED világítás, amikor az UV levilágítás nem aktív (LED csíkokkal)
  • Dry fólia levilágítás
  • Forrasztásgátló maszk levilágítás
  • Forrasztásgátló maszk végső levilágítás (final cure)
  • Egyedi levilágítás (egy a többitől függetlenül beállítható időzítő)
  • Hangjelzés a levilágítás kezdetén, végén
  • Hátralévő idő megjelenítése

A levilágítási idők a beállítások menüben bármikor módosíthatóak, melyek az EEPROM-ban tárolódnak, így kikapcsolás után is megmaradnak.
 

      
 

Az UV LED-eket egy 100x100mm-es, forrszemekkel ellátott próba nyákba építettem be, 10x5-ös elrendezésben. A tápellátásról egy 12V-os fali tápegység gondoskodik. Mivel 10db. UV LED-en ~35V feszültség esik, ezért egy DC-DC boost konvertert is be kellett építenem. Az UV LED sorok közé betettem még 5 db. sima, hideg fényű LED szalag darabot is, ezek kellő erősségű fényt biztosítanak, amíg a levilágítandó panel a helyére nem kerül. Az egész fényforrást, a kapcsolóüzemű tápegységgel együtt egy Magnum pálcikás jégkrém dobozának aljába ragasztottam (eredetileg csak ideiglenesen), ami olyan jól bevált, hogy azóta sem nyúltam hozzá. laugh

      
 

Ezt pedig egy "kiselejtezett" szekrény polcába ragasztottam, így nincs útban, nem foglal helyet, és bármikor használatra kész:
 

 

A dry fólia levilágításához szükséges idők megkereséséhez az alábbi maszkot készítettem el:
 

 

A maszkon horizontális irányban pici osztásközök láthatóak, vertikálisan pedig különböző szélességű, a vezetékeket szimbolizáló részek. Ezt a maszkot egy fekete műanyaglappal takartam le úgy, hogy kezdetben csak egyetlen osztásköz legyen látható, majd percenként egyre nagyobb és nagyobb felületet engedtem az UV fénnyel érintkezni. Végül egy olyan levilágított lemezt kaptam, melyen a dry fólia 1 és 18 perc közötti levilágítási időket kapott. Előhívás és maratás után a 7 perces levilágítási időt találtam a legmegfelelőbbnek, így ezt tápláltam a levilágítóba. Így ezzel többet már nem kell bajlódnom. Hasonló módszerrel kerestem meg a forrasztásgátló maszk levilágításához szükséges időket is. A lötstop levilágítása két részből áll. Az elsőben csak annyi ideig tartjuk a maszkkal letakart panelt az UV fény alatt, amíg a nem letakart részek kellően megszáradnak, a letakart területek viszont aceton segítségével még eltávolíthatóak maradnak. A második levilágítási szakaszban a fólia nélkül visszahelyezett nyákot másodszor is levilágítjuk, hogy a forrasztásgátló festék rendesen megszáradjon. Ez az idő annyira nem kritikus, de általánosságban elmondható, hogy minél hosszabb, annál jobb. Én 10 perc körülire állítottam az ehhez tartozó időzítőt.

Íme a levilágító vezérlője, felnyitva:
 

 

A nyákon lévő forrasztásgátló maszkot még manuálisan, próbapanelbe dugdosott UV LED-ek segítségével világítottam le.

 2016. November 12.

Forrasztásgátló maszk teszt

írta: Xaint

Pár napja megérkezett az ebay-en rendelt csomag. A dry fóliát még nem teszteltem, előbb egy UV levilágítót építek az ugyancsak a csomaggal érkezett 50db. UV LED-del. A forrasztásgátló maszkot azonban kipróbáltam, az egyik korábbi cikkben már bemutatott lyukgalvánozott nyákon. Ennek levilágítását még 10-15db, próbapanelbe dugdosott UV LED segítségével végeztem. A levilágítási időt próba-hiba módszerrel határoztam meg. smiley

Az eredmény biztató, abban már most biztos vagyok, hogy ez egy kihagyhatatlan lépés lesz a felületszerelt nyomtatott áramköreim készítésénél. Nemsokára kész az időzítős, programozható levilágítóm, igyekszem arról is posztolni pár sort, illetve a dry fóliát is igyekszem kipróbálni.
 

        

 

Ui.: A fenti csak egy teszt nyák, amin sem a furatpozíciók precizitására, sem a levilágításkor használt maszk pontos illesztésére nem fordítottam sok figyelmet. cheeky